FAQ - Frågor Och Svar


Men först en bra video från vår vän Tom om hantering av filament:Q1. Vad kostar FRAKTEN?

A1. Beroende på vikt, allt från 19kr för något litet, upp till max 69kr. Gratis från 1000kr =)

Q2. Vad är det för leveranstid?

A2. Vi har snabba leveranser! Vi postar så fort vi bara kan, till och med på helgerna. Vi använder PostNord för de flesta paketen. Små paket upp till 2kg går ofta fortare, och tar oftast 1-2 dagar. Medan paket från 3kg och uppåt brukar ta mellan 2-3 dagar. I vissa fall kan vi även använda Schenker för de lite tyngre paketen.

Q3. Har ni någon rekommenderad utskriftstemperatur för det egna märket PLASTVERKSTANS PLA-filament?

A3. Ja, om du får för mycket småtrådar eller filamentet ser lite bubbligt ut, så använder du förmodligen för mycket värme. Försök skriva ut inom 185-200 grader, snarare än över 210 grader Celcius. Åtminstone för oss fungerar det mycket bättre. Om du ökar hastigheten på dina utskrifter, om du skriver ut med 190 grader i 100 procent hastighet kan du försöka öka upp till 200 om du kör med 150% hastighet. Men om du vill ha bästa möjliga kvalitet på dina utskrifter, kan du förstås också sänka hastigheten istället och behålla temperaturen kring 190 grader, eller vad som nu funkar bäst på din skrivare. Testa!

Q4. Varför får jag 3-5 mail för en order?

A4. Vårt samarbete med Svea Ekonomi gör att vi använder deras kassa-plugin, och eftersom de vill att den ska vara så säkert som möjligt, kontrollerar den mycket om och om igen, och webshops-anslutningen skickar ibland ut för mycket mail. Men oroa dig inte, vi får bara en order från dig. Ignorera dubbletterna. Detta är något vi jobbar på för att lösa.


Q5. Mitt filament är sprött, den bryts av lätt. Vad ska jag göra?

A5. Det är normalt att yttersta delen av filamenten på rullen, ca 5-10 cm och ibland ända upp till 20 cm, är väldigt skör och bräcklig. Detta är helt normalt och beror bland annat på tillverkningsprocessen. Men det kan också bli så om du haft en rulle väldigt länge utan att använda den, då änden av tråden har lättare att ta upp (suga upp fukt) från luften.

Men om du tar bort denna, yttersta lilla biten av tråden, skrotar den delen, så är den mycket starkare sedan.

NOTERA:
 Filamentet gillar inte fukt, och du bör förvara dina filament riktigt torra och inte allt för varmt.
NOT2: Transparenta filament är av naturen sprödare. Men om du vet om det så låt den inte sitta kvar i din skrivare utan förvara den gärna i en ZIP-bag med.
Tips1: Vi säljer stora ZIP-bags!
Tips2: Kolla på youtube om hur du kan torka dina filament, om de dragit åt sig fukt, men gör det försiktigt, och gärna under 40 grader.


Q6. GULD-filament ser inte ut som riktigt guld?

A6. Hmm, nej, tyvärr är det plast, men vi är överens, många filament ser inte ut som riktigt guld. Du kan dock försöka sänka temperaturen och utskriftshastigheten för att få mer av det glittrande kvar på den printade ytan. Också försöka ta foto av din utskrift i lite varmare(gulare) ljus kan hjälpa.

Vi letar efter ännu bättre guld-glittriga plaster...  ...vi återkommer snart med nya tips


Och det kommer mera... skicka gärna flera frågor till oss.